20 mei 2022

YES!!!!

Vanochtend werd ik gebeld door Theo Bosboom namens Oog op de Natuur:  https://oogopdenatuur.nl  Hij liet mij weten dat ik door de stichting geselecteerd ben voor een fotobeurs. Een erg heugelijke bericht. Hierdoor kan ik aan de slag met het fotoproject De prijs van een onderwaterschilderij, waar ik deze beurs voor heb aangevraagd. 

Via deze blog op mijn website ga ik jullie op de hoogte houden van het verloop van dit fotoproject.

 

05 juni 2022

beschrijving en belang

beschrijving van het fotoproject: 

In Nederland wordt het houden van een aquarium steeds populairder. Een kleine 70 duizend Nederlanders hebben een aquarium. Hiervan zijn ongeveer 4500 visbakken gevuld met zoutwater tbv zeesiervissen. Een behoorlijk exclusieve hobby. En dit terwijl een groot deel van de vissen wordt gevangen onder dubieuze omstandigheden: gebruik van cyanide om de zeedieren te kunnen vangen. Cyanide verwoest het koraal. Tachtig procent van de tropische vissen overleeft de reis van zee naar aquarium niet. Dit werkt overbevissing behoorlijk in de hand. Er zijn geen visquota. Is dit de zoveelste westerse hobby die ten koste gaat van diersoorten en natuurgebieden?
Mijn fotoproject wil ik ,met de bovenstaande gegevens in het achterhoofd, oppakken (beginnen) op Schiphol waar de vissen worden opgevangen in Vrachtgebouw 1, ook wel het dierenhotel genoemd. Na allerlei controles komen de vissen in handen van groothandelaren die de zeedieren verder over Nederland en Europa verspreiden. Verder wil ik in beeld brengen hoe de handel verloopt via distributeurs en winkels. Ook wil ik de pogingen tot verduurzamen (kweken) van deze aquariumindustrie in beeld brengen. En uiteindelijk uiteraard de bezitter met zijn zee-aquarium, die zijn visbak vaak aanduidt als levend onderwaterschilderij.

belang van het fotoproject:

Het is van belang dat het verhaal over de aquariumindustrie vertelt wordt omdat het ten koste gaat van vele vissoorten en natuurgebieden, zoals de koraalriffen over de hele wereld. Het verhaal moet vertelt worden aan het brede publiek, omdat een groot deel van dit publiek het hebben van een zee-aquarium ziet als een onschuldige hobby. Okay, men zal het af en toe zielig vinden voor het desbetreffende visje in het aquarium. Maar de weerslag dat de hobby heeft op het leefgebied van de vis, daar is men zich niet van bewust. Ik pak het project op Schiphol op waardoor de kijker meteen kennis maakt met de wetenschap dat de vissen niet in Europa gekweekt worden, maar overzees in het wild gevangen worden. Een feit waar velen geen weet van hebben.
Toch wil ik in mijn fotoproject geen belerende toon aanslaan. Ik wil vooral de kijker het oordeel laten vellen wat goed of fout is aan het uitoefenen van deze hobby.